• 77 strømaftagere på S-tog blev ødelagt

  0
  scissors
  18. august 2010ic3dks-tog, web

  Sidste kapitel i historien omkring S-tog og nedrivning af køreledninger:

  77 strømaftagere på S-tog blev ødelagt af fejlplaceret isolator

  Sidste uges S-togs kaos var »en slem omgang« for DSB’s S-tog. Fejlplaceret kørestrømsanlæg gav 77 beskadigede strømaftagere på S-togene og det koster reperationer for en halv millione kroner.

  Omkostningerne til reparation eller udskiftning af ødelagte strømaftagere på DSB’s S-tog efter sidste uges kaotiske tilstande på jernbanen, ender på ca. en halv million kroner, oplyser DSB S-togs driftschef, Lars Wrist-Elkjær.

  »Belægningen var ødelagt på 72 strømaftagere, så belægningen efterfølgende måtte udskiftes,« siger Lars Wrist-Elkjær. Den skinne på strømaftageren, som glider langs køreledningen, er belagt med en såkaldt kulbane for at mindske slitage – typisk var der blevet banket hakker eller revner i denne belægning.

  Derudover var fem yderligere strømaftagere slået så meget i stykker, at de helt måtte udskiftes.

  »Det var en ekstraordinært slem omgang, det vi oplevede i sidste uge,« sammenfatter Lars Wrist-Elkjær.

  Skaderne skyldtes, at en enkelt isolator af tykt glas var placeret ca. én centimeter for lavt på et ophæng til en køreledning under en bro. Konsekvens: S-tog efter S-tog susede under broen, mens deres strømaftagere på taget bankede imod den jernhårde isolator.

  Når skaderne blev så omfattende, hænger det sammen med, at det i første omgang var svært for teknikerne præcist at identificere den fejl, der ødelagde strømaftagerne.

  Mens Banedanmarks teknikere forsøgte at identificere problemet, fortsatte S-togene med at køre under Ingeniørbroen ved Svanemøllen Station, hvor mange strømaftagere fortsatte med at banke imod den skyldige isolator. Det betød, at selv da fejlen var blevet fundet og rettet torsdag, fortsatte problemerne. Mange S-tog kørte nemlig fortsat rundt med defekte strømaftagere, der når som helst kunne risikere at rive nye køreledninger ned.

  »I første omgang sendte vi personale ud og stå på en bro ved Hovedbanegården for at kigge ned på strømaftagerne og rapportere, hvis de kunne se nogle skader,« fortæller Lars Wrist-Elkjær.

  »Men da der også fredag opstod følgeskader med en nedreven køreledning i Veksø, besluttede vi os for at indkalde alt disponibelt mandskab og køre alle S-tog på værksted til gennemsyn i løbet af weekenden,« siger Lars Wrist-Elkjær.

  Det er endnu ikke afklaret om – og i givet fald hvordan – udgifterne til reparationer skal fordeles mellem DSB S-tog og Banedanmark.

  Af Nicolai Østergaard, onsdag 18. aug 2010 kl. 14:31

  Tags: , , ,

Efterlad en kommentar